Хасан Бекир е ‘Мениджър Конгресен и Събитиен туризъм“ във Ваканционен Комплекс Ривиера, място с едни от най-забележителните морски локации, като една от най-предпочитаните с уникална гледа и интериор е Бутик Хотел Оазис.

В непринуден разговор за много интересни ситуации и истории около сватбените локации, той отговори и на въпросите на Сватбен агент Никол Новкова, за да се запознаете с обстоятелства, които са „зад кадър“ на една сватба.

Често управителите на локациите се сблъскват директно с проблемите при организацията на сватбеното събитие, имат контакт с бъдещите младоженци, с организатори и сватбени агенции, както и с гостите на всяко събитие. Те са свързващото звено между клиентите и специалистите, отговарящи за дадено събитие. Разговаряхме с Хасан Бекир за ситуации, които биха могли да се избегнат, ако предварително бъдещите младоженци са обмислили добре как ще преминат различните етапи на тяхното събитие и да вземат решение колко полезен би бил за тях сватбения организатор.


Хасан, в наши разговори си ми споделял доста ситуации, в които поради лоша преценка, сватбеното събитие не преминава по очаквания от младоженците начин. Какво пропускат младоженците, когато запазят локацията и започнат да организират сватбата си еднолично?
Х: Неоспорим факт е, че редица двойки все по-често вземат решението да организират изцяло самостоятелно своето сватбено тържество. Подценявайки тежестта на задачата и същевременно надценявайки своите възможности, те рискуват да се сблъскат с не една или две проблемни ситуации, които могат да окажат негативно влияние върху цялостната атмосфера на специалния им ден. Мнозина от тях вярват, че веднъж щом успешно са си гарантирали усугите на желаната локация, най-трудната част вече е отминала. В действителност обаче, предизвикателствата пред тях тепърва предстоят. Част от ключовите моменти, пренебрегвани с лека ръка, са изборът на подходяща концепция, отразяваща визията и личностните качества на самите младоженци, внимателната селекция на всеки един от компонентите, присъстващи в тържественото меню, което от своя страна би следвало да бъде съобразено с вкусовите предпочитания на всеки един от гостите, та дори и разположението на всяка една от масите по време на официалната вечеря. Именно защото съвкупността от всички изброени детайли играят основна роля при успешното реализиране на дългоочаквания ден, винаги предлагам услугите на доказали се професионалисти в тази област.


Как се отразяват на младоженците ангажиментите в сватбения им ден, от твоите наблюдения?
Х: За да бъда напълно откровен, бих желал да споделя, че съм наблюдавал не един или два психически срива, причинени от поетите организационни ангажименти в сватбения ден. Така например, веднъж се наложи предоставянето на допълнителни помощни столове, които да бъдат на разположение на младоженците по време на самия изнесен ритуал. Причината за това бе натрупана умора, рефлектирала върху физическото и емоционално състояние на бъдещето семейство. Липсата на положително настроение невъзможността да останат на крака за повече от 10 минути внесе допълнителен смут у всички присъстваши, а изражението на родителите излъчваше единствено и само притеснение.


Ще дадеш ли пример за казусни ситуации, които са възникнали по време на организацията на сватбеното събитие и е било трудно да бъдат разрешени от твоя или от страна на клиентите?
Х: Първата казусна ситуация, изникваща в съзнанието ми, е нестандартното желание на една млада двойка да организира своя изнесен ритуал под открито небе…в една от най – дъждовните седмици на месец юни. Въпреки многобройните опити от моя страна да предложа удачен алтернативен вариант, младоженците сляпо вярваха, че именно на техния специален ден слънцето ще озари небето. За нещастие, точно както прогнозираха всички синоптични центрове в страната, преваляванията започнаха още от сутринта. Не желая да изпадам в излишни подробности, но за мен и моя екип бе изключително трудно да координираме случващото се, тъй като срещахме непрестанна съпротива не само от бъдещето семейство, но и от техните родители.

Именно това бе първият път, в който организирах сватбено тържество без съдействието на изявен професионалист с дългогодишен опит в справянето с подобни ситуации.


Ако направиш сравнение на сватбено събитие със сватбен организатори и с младоженци координиращи сами сватбата си, какво би казал?
Х: Считам, че зад реализирането на всяко събитие стои едно успешно сътрудничество между няколко страни. Когато то е подплътено с необходимия професионализъм и опит, смело мога да заявя, че резултатите са повече от впечатляващи. Дори само със своето присъствие, сватбеният организатор вдъхва нужното спокойствие , като по този начин значително улеснява комуникацията между избраната локация и бъдещите семейства. Така например, при едно сватбено тържество, координирано изцяло от младоженците, изпитвах сериозни затруднения с уточняването на някои от допълнителните детайли, тъй като самите те не успяха да достигнат до съгласие по отношение на разполагаемия бюджет. Това от своя страна рефлектира негативно върху цялостния организационен процес, като в крайна сметка полученият резултат се разминаваше с първоначалните очаквания.


Имаш наблюдение и спрямо реакциите на гостите на всяко събитие, каква съпоставка може да направиш за отзивите от тях при организирана сватба от самите младоженци и с намесата на сватбен организатор?
Х: Реакциите на гостите са един от основните показатели, по които аз и моя екип определяме дали събитието е успешно реализирано. Докато традиционно те винаги са положителни, „уау“ ефектът е константа при онези тържества, осъществени с помощта на сватбен организатор. Фактът, че професионалисти в областта си сътрудничат и правят всичко възможно дори най-малкият детайл от вечерта да се приближава до съвършенство, предразполага посетителите към едно по-освободено поведение. С него идват и повече положителни емоции, които са силно заразни и не след дълго обхващат всеки присъстващ. На другия полюс, при самостоятелната организация на своето тържество, младоженците не съумяват да се абстрахират от ролята на координатор и изпитват сериозни притеснения през по-голямата част от вечерта. Естествено, това невербално се долавя и от техните гости, които остават с вторичното чувство, че дори при най-малката отправена молба рискуват да предизвикат допълнителен дискомфорт, превръщайки се по-скоро в тежест.


Какви съвети и насоки би дал на бъдещите младоженци, от гледна точка на опита ти като мениджър на локация?
Х: Тъй като координирането на мечтаната сватба може да се окаже доста трудоемко начинание, съветът ми към бъдещите младоженци е да се възползват от услугите на изявени професионалисти в областта. Помощ е нужна на всеки, дори да не си признава. Дали ще присъстват 50 или 500 гости няма особено значение за елементите, които съпътстват подготовката. За създаването на една перфектна организация е необходимо предварително проучване, планиране, правилно бюджетиране, менажиране, креативност… И всичко това трябва да бъде ръководено от някой – той е като диригент на оркестър, който да накара всичките отделни компоненти да работят хармонично заедно, за да се получи едно прекрасно събитие. Друга масова заблуда е схващането, че наемането на сватбен агент е лукс и би коствало цяло състояние. В действителност, той има ясната задача да защитава интересите на своите клиенти винаги и навсякъде, договаряйки най-добрите възможни условия, преференции и цени. Не на последно място, сватбеният агент знае тънкости от кухнята, които предварително е проучил, анализирал и споделя вече преработената и филтрирана информация. Предлагайки проверени и доказани професионалисти в различни области, сватбеният агент винаги знае кое е най-доброто решение за бъдещите семейства Само по себе си, това спестява значително време и средства при избора на подходяща локация, фотограф или ди джей например.