Визията на едно събитие е един от основните и запомнящи се компоненти на всяко събитие. Усещането, обстановката, сценичната светлина, всеки от елементите има своето значение и принос. Изграждането на декор на сватбения ден има въздействие, не само върху сетивата на младоженци и гости, но и внася една еуфория, насторние, възхищение и вълнение в съзнанието на всички, които са част от събитието. Какви са най-често задаваните въпроси от бъдещите младоженци, когато се обсъжда концепцията за декор, на тези въпроси отговаря Сватбения агент Никол Новкова:

От къде се започва, когато запoчнете уточняването на декора на едно събитие?

– Понякога клиентите са подготвени със снимки, цветове или детайли, които са им направили силно впечатление, друг път се обръщат към мен за предложения, много зависи от нагласата и представата на клиентите. Аз ги съветвам две неща, да ми предоставят само някаква насока, а детайлите по концепцията да им предложа в различни варианти аз. Локациите са различни като стил, визия, разположение, интериор или ектериор и съoтветно стилистиката на сватбената визия, трябва да е съобразена с това.

Как решавате аранжировките на цветя, какви са съображенията за високи или ниски аранжировки да се поставят?

– Винаги подкрепам в концепцията да бъдат високи аранжировки, стига стилистиката да го позволява. Те създават по-внушителен декор, остават в пространството и след настаняване на гостите и основата на аранжировките заема значително по-малко пространство от центъра на масата. Но разбира се, има изключения, ако стилът е лежерен, ефирен, градински, бохо, небрежен, тогава бих препоръчала да бъде ниска аранжировка. За правоъгълни маси, особено с по-голяма дължина от гледна точка на баланс на симетрия, по-подходящи са ниските аранжировки. За външни условия понякога е по-добре да бъдат ниски или средно високи аранжировки, зависи от условията и визията на локацията, ако няма някаква особеност, вече има варианти за стабилно поставяне и на по-високи аранжировки. В някои случаи самият бюджет предопределя този избор.

Как се подбират цветята и цветовете им?

-Прецизния и точен избор на цветове, определя дали аранжировките ще се впишат в декора или не. Тук е много важна ролята на флориста. Той трябва да вникне в идеята ми на дизайнер на събитието, да получи ясна и точна представа какво се иска от него, да постигне чрез цветята. Винаги настоявам да се изполват естествени цветя – тяхната съвършена форма, цветовете и техните нюанси, избор на различни видове цветя, съоразени със стилистиката на събитието, разнообразието, всички тези предимства са достатъчни доводи за осъзнат избор на клиентите. Понякога цветята допълват цветовете на декора, друг път са негов контраст, това зависи от концептуалния дизайн, който целим.

Кое е най-важно от концепцията на декор?

-Детайлите, те са най-важни, те правят визията да изглежда като едно неразделно цяло, а дали това ще са свещи, свещници, перли, брошки, цветя, менюта, платове, вази, пана или друг вид компоненти, това зависи от стилистиката на събитието и от бюджета, предвиден за него. Всеки детайл е от значение, ако започнем да премахваме детайлите от сватбите, които са в галерията от снимки, с всеки премахнат детайл, визията на събитието ще се променя, ще привлича по-малко внимание, ще загуби своята идетнтичност и това, за което се борим. Да предизвикаме емоция с това, което правим, да постигнем признание и да оставим следа, спомен в съзнанието на всеки, който се е докоснал до наше събитие.

Какво се случва, ако Вие и клиентите се разминете в представите на визията за събитието им?

– Повечето клиенти са ориентирани в стила и естетиката на Сватбена агенция Art Deco Weddings. Разбира се, понякога се случва да имаме различно виждане за декора, тогава вариантите са два, предоставям им примери и доводи, обяснявам и предлагам вариант, който ще е стойностен и ще се придържа към принципите ни на естетика и дизайн, или пък, ако нямаме разбиране помежду си, предлагам да открият сватбен агент и дизайнер на събития, който ще може да покрие техните очаквания.

Какви трябва да бъдат отношенията между Сватбения агент и клиентите в процес на работата по сватбено планиране и декор?

– Често казвам, че клиентите трябва да припознаят и открият своя Сватбен агент, нищо не трябва да е на всяка цена. Доверието, отношението и комуникацията са от първостепенна важност, за да се случат нещата в едно събитие по най-добрия начин.

Трябва и да се спазва една човешка и професионална етика, обсъжданите идеи, даваните оферти да си остават между агенция и клиенти. Всеки иска да наеме добра Сватбена агенция, а тя е добра, ако Ви създава откритост, обективност и сигурност в работния процес на сватбено планиране и ако има ресурсът, и възможностите да Ви предложи своя, индивидуална и персонално разработена концепция. Себеуважението и професионализмът са водещи в професията ми на сватбен агент. Всички декори на агенцията са авторски и отказваме да пресъздаваме чужди идеи, ние имаме капацитета да направим нещо по-добро и уникално за клиентите си и им го предлагаме. Смятам, че това е водещото в избора ни от страна на клиентите.

Какви си пожелавате да бъдат събитията на Art Deco Weddings през Новата година?

– Да бъдат такива, каквито са в най-смелите мечти на клиентите ни. Незабравими, красиви, емоционални, предизвикващи сълзи от радост и усмивки. Да бъдат наслада са сетивата и да бъдат предизвикателство за нашата креативност и фантазия.

Никол Новкова – Сватбен агент и дизайнер на събития

Art Deco Weddings