Михаела и Станислав от Lights – photography са не само талантливи фотографи, но са едни от най-добрите специалисти във Варна. Те не възприемат фотографията като работа, а като призвание, в което влагат своята душа, въображение и креативност. Те са специалистите, които са съпричастни с всяка емоция на младоженице, още от самото начало на сватбения ден. Виждат всичко, не само през своите обекиви, но и като странични наблюдатели. Ето защо, Сватбен Агент Никол Новкова от Art Deco Weddings, отправи няколко наистина важни въпроса за сватбения ден към Lights – photography, които биха били полезни на всички бъдещи младоженци.

Михаела и Станислав, вие като  фотографи със сериозен опит, имате възможност да погледнете едно сватбено събитие отстрани и да го проследите от самото начало, с различните етапи, през които преминава. Освен, че го отразявате като емоция и детайли, вие имате виждане за много неща, които остават скрити от погледа на гостите. Виждате дори неща, които не са в полезрението на сватбения агент.

Когато се подготвяте за сватбено събитие, вие правите задължително лична среща с бъдещите младоженци, разговаряте с тях, за да ги опознаете. Как мислите подготвени ли са бъдещите младоженци за това, което предстои, подготвени ли са да посрещнат отговорностите, било то като организация и решения за своята сватба?

Lights-photography: Срещата ни с бъдещи младоженци е задължителна, но няма да навлизамe в подробности защо това е така… Отговорностите и организацията на сватбения ден са много и най-разнообразни и в повечето случаи те не са запознати с всичко. Но ние винаги помагаме с каквото можем, понеже сме хората, които са най-дълго време в деня с младоженците и виждаме много неща. Хубаво е при конкретни въпроси да се обръщат директно към специалистите и хората с опит за съвети, а след като ги получат наистина да се вслушат в тях.

Имали сте поглед над много събития, лесно или трудно се организира сватба, според вас?

Lights-photography: Организирането може да бъде изключително лесно, както и ужасно трудно… Всичко зависи от младоженците. Ако са решили изцяло сами да организират цялото си тържество ще им бъде много трудно, а резултатът ще бъде една безкрайна организация изпълнена с напрежение. Лесната организация е свързана с това да се свържат със Сватбена агенция или Агент и той да ги насочва, но за да стане това трябва, както се казва да говорят на един език.

Откъде да започнат бъдещите младоженците, когато вземат своето решение да направят сватба, бихте ли ги насочили? Ако приемем, че това събитие може да го представим като приоритети, подредени в пирамида, подобна на пирамидата на потребностите на Маслоу, през вашия поглед, как бихте я подредили?

Lights-photography: Едно събитие, освен че носи духа на младоженците и хората, които присъстват има и редица други фактори, които допринасят всичко да бъде в хармония.

  1. Ресторант с подходяща атмосфера – мястото допринася за настрoението в деня и е от огромно значение (Може да се говори много по въпроса…)
  2. Специалисти (Фотографи, Видеографи,Сватбена агенция, DJ и Водещ – не случайно пишем и Водещ защото това са различни хора, които не са взаимнозаменяеми!) – Това са хората, които трябва да са в резонанс с вашето виждане, чувства, емоции, настроения и т.н.
  3. Всичко останало, което бюджета позволява и младоженците решат да присъства в сватбения им ден.

Темата е много обширна и може да се дискутира в детайли…

Имали ли сте сватби на които хората много се веселят и такива, на които хората не стават от масите? Каква, според вас е тайната на една весела, щастлива и незабравима сватба?

Lights-photography: Да, присъствали сме и на двата вида сватби. Факторите, които влияят на това дали събитието ще е супер забавно или не, са много и комплексни…, но един от основните е гостите да не са изморени (от чакане, от търсене на локации за паркиране, закъснения, и др.) За да не се случва това трябва много добро планиране на деня и съгласуване на всичко.

Важен е подбора на DJ и Водещ, и правилна програма в ресторанта. (Хубаво е водещият за вашата сватба да е човек с опит, именно в тези събития).

Цялостната атмосфера и това какво се е случвало в частта от деня преди ресторанта, са от решаващо значение.

Къде може да се объркат или загубят бъдещите младоженци, докато са вглъбени в самата сватба като организация и забравят, че тя всъщност трябва да е позитивна емоция?

Lights-photography: Често спазването на всички традиции е предпоставка за едно много натоварено тържество с множество неща, които трябва да се случат за кратко време. Това води до едно много ранно ставане и започване на приготовления ,освен на младоженците, а и на най-близките им, следва взимане на кумове, крадене на булка, граждански ритуал, църковен ритуал, снимки с гостите, фотосесия за младоженците, тържество в ресторанта и съпътстващата програма там. Всичко това се отразява на празнеството, което продължава вечерта. От скоро забелязваме нова тенденция, която започва да набира все повече сили при младоженците (американски стил), където те двамата решават да си направят първата среща пред олтара (арката на изнесения ритуал)- водена от своя баща, булката тръпне да види своя бъдещ младоженец, където нейният любим татко ще я предаде в ръцете му. Това е една много силна емоция, защото те чакат да зърнат очите си – очите, пълни с искри и блясък. Или също сме присъствали на First Look (първи поглед), където младоженците избират в близост красиво място и се срещат само те двамата. Емоцията и усещането са много силни и големи.

Сватбеният ден трябва да бъде едно романтично изживяване, а не суматоха, бързане и препирни. Да се обмисли много добре какво да присъства в деня, кое е важно за вас, за да бъде всичко спокойно, гладко, лежерно и приятно.

Младоженците трябва да разберат едно – Сватбата е ТЕХНИЯТ ден единствен и неповторим. Трябва да бъде направен така, както са мечтали. Когато избират специалистите си, да им се доверят напълно и в крайна сметка да се забавляват.

Какво бихте казали на бъдещите младоженци, които мислят, че сватбените агенти не вършат нищо или поне нищо повече, от това, което биха могли и сами да си направят?

Lights-photography: Сватбеният агент е важна част от деня и функцията му неможе да бъде заменена. Цялата комуникация между младоженци, локации, други специалисти и т.н. се поема от сватбения агент. Гладкостта на събитието пряко зависи от това дали има или няма такъв. Младоженците често си мислят, че не им е нобходим, че това могат да го свършат и сами…Ще дам един пример: По време на фотосесията част от гостите започват да пристигат на локацията, където ще бъде сватбеното тържество и започват да се настаняват в хотелската част. Младоженците най-учтиво са направили резервации, но гостите започват да им звънят и да питат кой, къде, как, на кое име, в коя стая, в колко часа и т.н. Което затруднява много нашата работа, защото ние на фотосесията искаме едни ведри, усмихнати хора, които се наслаждават на мига и един на друг. Това е кореспонденция, която може да бъде водена от Сватбения Агент на място и въобще да не се стига да излишно напрежение.

Един често задаван въпрос, вероятно към вас: Колко важен е професионалния грим за булките? Какво е значението му за визията на снимките?

Lights-photography: Гримът е важна част от цялостната визия на булката и той трябва да бъде направен от професионалист! Доверете се на хора с богат опит, именно в сватбения бранш. Това са хора, които наистина знаят как и по какъв начин да направят грима, за да издържи по време на цялото събитие, при всякакви условия и също не на последно място, на вашите емоции в сватбеният ви ден и отново да изглежда перфектно на снимките.

В практиката си наблюдавам, че около седмица преди сватбата, бъдещите булки често изпитват силно напрежение, понякога това води и до неправилна преценка, лоши решения. Какъв съвет бихте дали на бъдещите булки, как да бъдат ведри, усмихнати булки, радост за окото на фотографа?

Lights-photography: Булките се притесняват за много неща, неизбежно е понеже е техният Голям ден и искат всичко да бъде перфектно… Нашият съвет е 95% от нещата да са им готови поне 2-3 седмици преди събитието. Да се доверят изцяло на специалистите, които са избрали и имат пряко участие в тържеството им. Да не се притесняват, ако някой нюанс на цвете, дантела, покривка или панделка не е точният. Няколко дена преди датата на тържеството им да се отдадат на пълен релакс с бъдещата им половинка и да не се притесняват за нищо! Защото детайлите допринасят за атмосферата, но сватбата я правите именно ВИЕ самите с вашето настроение и емоции.

Какви напътствия или препоръки бихте дали на бъдещите младоженци?

Да се оставят на емоцията да бъде водеща и да изживеят деня си!

Всичко, което сме написали по горе важи само и единствено ако специалистите са хора, които горят в работата си и дават всичко от себе си!

Темите, които засегнахме са много обширни и всеобхватни. За всички бъдещи младоженци, които биха желали да бъдат добре подготвени и подробно информирани за подготовката и организацията на сватбения ден, на 09.12.2017 г. ще се състои отново Master Class за бъдещи булки, от 17.00ч. на адреса на Studio Art Deco Weddings, ул. Ангел Кънчев 5А.

Местата са ограничени, изисква се записване на: artdeco@artdecosvatba.com или на номер: +359 898 616 270.

Темите ще бъдат представени от Никол Новкова, професионален сватбен агент. Гост лектори ще бъдат: Михаела и Станислав от Lights – photography и Ивайло Иванов, Floris! Очакваме ви!

Повече за Lights – photography, може да видите на: http://lights-photography.com