В началото на сватбеното планиране на Зорница и Беноа, никой от нас не предполагаше пред какви предизвикателства ще бъдем изправени. Като сватбен агент на Зорница мога да споделя, че първите шест месеца водихме разговорите си с учтивата форма на обръщение, а накрая не ми се разделяше с нея…Какво се случва, когато броят на гостите се окаже над капацитета на избраната локация? Зорница намери най-добрият начин да разкаже преживяването ни с нейния неподправен начин да бъде автентична и различна, едновременно харизматична и безкрайно чаровна.

„Един сватбен ден на Зорница и Беноа…“ Всъщност бяха точно 295 дни – на сватбена подготовка – от деня, в който изпратихме запитване до сватбената агенция, до последния ден преди тържеството. Поне толкова на брой са и имейлите, които обменихме с неуморната Никол, за да изготвим до най-малка подробност „плана за действие“. Ще кажете, че сме придирчиви, и ще сте прави. Слава богу Никол не трепна пред нашите настоявания, че искаме хем да сме на морския бряг, но сред дървета; да е в разгара на летния сезон, но да сме „усамотени“; искаме изнесен ритуал, но в делничен ден. Подозирам, че ни е спестила не една и две тревоги. И всичко това в името на този ЕДИН ден – 23 август 2019. „

Денят започна обещаващо с разкошно слънчево време, синьо море и почти неуловим бриз, закуска сред семейство и приятели. Бяхме обградени само от най-близките и обичани хора, така както си го пожелахме. Признавам, че времето за подготовка – грим, прическа – ми беше най-трудната част от деня. Затова пък останалата част от празника беше чудесна. Брачната церемония беше трогателната, с много красиви думи от дамата от Обреден дом Варна, почти поетично. Мнозина се просълзиха, включая младоженецът, но булката удържа стоически. Или по-скоро си отдъхнах, че подготовката бе зад гърба ни?! 

Менчето с цветята, разчупването на питката, захранването – придобиха доста весел оттенък, понеже съпругът ми е французин и му беше много любопитно какъв ще е резултатът. Чуждестранните гости също следяха с интерес непознатите за тях традиции. Най-много се смяхме на разчупената по равно питка – съпругът ми искаше да премерим парчетата от всички страни, за да е сигурен, че няма лъжа, няма измама. 

И добре, че са сватбените снимки и видео, за да мога да изживявам всеки миг отново и отново, когато имам нужда от ободряване. Сега вече знам, че „плана за действие“ е важен, но импровизациите на гостите – също; някои от чуждестранните ни гости са родени таланти на правото хоро; четиригодишните хлапета мога да заспят без проблем под най-мощната тонколона.

Според сватбения споменик, гостите ни са изживели сватбата като „вълшебна“, „приказна“, „автентична и оригинална“ и като „великолепно тържество с чудесната организация“. Някои смело предлагат да повторим или да го превърнем в ежегодно събитие – значи се е получило, нали?“

Photography | Georgе Stratiev

Галерия от събитието може да разгледате на Gallery Zornitsa & Benoa